Τι προβλέπει ο νόμος:
Στις 30/12/2014 υπογράφηκε η Υπουργική απόφαση που αφορά την αυτοπαραγωγή ενέργειας ή αλλιώς ενεργειακό συμψηφισμό ή Net Metering και προβλέπει τα εξής:
Κατάρτιση Ειδικού Προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς (δηλαδή είτε φυσικά πρόσωπα, είτε επιχειρήσεις, είτε δημόσιο) για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, δηλαδή ιδιοπαραγωγή – ιδιοκατανάλωση.
Η ισχύς κάθε Φωτοβολταϊκού Συστήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης. Ειδικά για νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς η ανώτερη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται και στο 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης. Ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται σε ετήσια βάση και έχει ισχύ για είκοσι πέντε (25) έτη.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους ή άλλων κατασκευών.
Ποιους αφορά και τι προσφέρει:
Όλες τις κατοικίες και όλους τους ιδιώτες – Δίνεται η δυνατότητα να εγκαταστήσει ο καθένας όσα φωτοβολταϊκά πάνελ χρειάζεται στην κατοικία του, ανάλογα με τις καταναλώσεις που έχει, έτσι ώστε να μηδενίσει το κόστος του ρεύματος (ΔΕΗ) και φυσικά και της θέρμανσης αν αυτή λειτουργεί με το ηλεκτρικό ρεύμα – δηλαδή έχει την δυνατότητα να παράγει μόνος του την ενέργεια που χρειάζεται – ενεργειακή αυτονομία.
Όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους επιχειρηματίες – γουνοποιητικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, εμπορικά μαγαζιά, κτηνοτροφικές μονάδες, αγροτικές υποδομές και εγκαταστάσεις, φάρμες γουνοφόρων ζώων κτλ. – Δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να περιορίσουν ή να μηδενίσουν το σημαντικότερο λειτουργικό έξοδο που έχουν και το οποίο είναι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και ο λογαριασμός της ΔΕΗ.
Όλους τους Δήμους αλλά και νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς. – Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ σε όλα τα δημοτικά κτήρια - σε σχολεία, σε δημοτικές επιχειρήσεις, σε αντλιοστάσια και όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα – έτσι ώστε είτε να περιορίσουν είτε να μηδενίζουν τις ενεργειακές δαπάνες και να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ανταποδοτικά τέλη για κοινωφελείς σκοπούς.
Οι αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ ξεκινούν στις 8 Μαΐου, δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα κάποιο πρόγραμμα επιδότησης και ο μέσος χρόνος απόσβεσης μιας τέτοιας επένδυσης αν και είναι διαφορετικός για κάθε περίπτωση (εξαρτάται από την θέση, την κλίση και το είδος των πάνελ αλλά και μέγεθος εγκατάστασης) υπολογίζεται περίπου στα 5 έτη.